Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

Επιχειρηματολογικά κείμενα

Τα  κείμενα στα οποία παρουσιάζουμε την άποψή μας για κάποιο συγκεκριμένο θέμα και επιδιώκουμε να πείσουμε τον αναγνώστη ότι η άποψή μας είναι σωστή χρησιμοποιώντας λογικά επιχειρήματα ονομάζονται επιχειρηματολογικά.

Πώς οργανώνουμε σωστά ένα κείμενο τέτοιου είδους;

1.  Αναφέρουμε αρχικά την άποψή μας πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα χρησιμοποιώντας φράσεις, όπως:

 • Η άποψή μου... / Η γνώμη μου είναι... / Πιστεύω ότι... / Νομίζω.... /Κρίνω ότι .../ Θεωρώ πως... κ.ά.
2.  Αναλύουμε στη συνέχεια τα επιχειρήματά μας, δηλαδή παρουσιάζουμε τους συλλογισμούς μας με τους οποίους θα υποστηρίξουμε την άποψή μας, φροντίζοντας κάθε φορά να τους δικαιολογούμε με τις κατάλληλες αιτιολογικές προτάσεις:

 • π.χ.: γιατί, επειδή, αφού, καθώς, διότι, μια και...
3. Χρησιμοποιούμε  ακόμη φράσεις που δηλώνουν τα συναισθήματά μας ή φράσεις με τις οποίες προσπαθούμε να προκαλέσουμε συναισθήματα ανάλογα με τα δικά μας στον αναγνώστη:

 • π.χ.: δε συμφωνείτε ότι... /είναι κρίμα να... /είναι άσχημο /ευχάριστο/σπουδαίο /ασήμαντο...
4. Τέλος καταλήγουμε σ' ένα λογικό συμπέρασμα:


 • π.χ.: Έτσι... /Επομένως.../Γι’ αυτό.../Άρα 
 • Μερικά παραδείγματα:  
  Θέμα 1: Κατασκευή ή αγορά μιας φωτογραφοθήκης;
  Νομίζω ότι θα ήταν καλό να φτιάξουμε μία όμορφη φωτογραφοθήκη. Δε θα είναι δύσκολο για μας, γιατί έχουμε τις οδηγίες! Εξάλλου, μπορούμε να βρούμε εύκολα, και χωρίς πολλά έξοδα, τα υλικά. Προτιμώ να βάλουμε τη δική μας φωτογραφία μέσα, μαζί με τις ευχές μας. Να χρησιμοποιήσουμε μαλλί σε διάφορα χρώματα, μια και στη Ματούλα αρέσουν πολύ οι πολύχρωμες χειροποίητες κατασκευές! Γι’ αυτό και θα της αρέσει το δώρο μας! Επομένως, ας αρχίσουμε την κατασκευή!

  Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να αγοράσουμε μία έτοιμη φωτογραφοθήκη, διότι υπάρχουν τόσες και τόσες στην αγορά, σε πολύ όμορφα σχέδια και χρώματα. Δε στοιχίζουν πολύ. Ίσως η Ματούλα νομίσει ότι βαρεθήκαμε να ψάξουμε στα καταστήματα. Είναι υποχρέωσή μας να της πάρουμε κάτι που θα της αρέσει και θα την εντυπωσιάσει! Δε χρειάζεται να βάλουμε τη δική μας φωτογραφία μέσα. Είναι καλύτερα να αφήσουμε τη Ματούλα να διαλέξει η ίδια τη φωτογραφία που θα βάλει στη φωτογραφοθήκη! Άρα, πρέπει να της αγοράσουμε κι όχι να της φτιάξουμε τη φωτογραφοθήκη!

  Θέμα 2: Εύκολη ή δύσκολη ζωή στον ουρανοξύστη;
  Θεωρώ ότι δεν είναι εύκολο πράγμα να ζεις στον ουρανοξύστη. Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Πρώτα πρώτα δεν μπορείς να βγεις στο μπαλκόνι σου, επειδή απλά τα σπίτια δεν έχουν μπαλκόνια! Ακόμη όλα τα διαμερίσματα μοιάζουν τα ίδια και νιώθεις σαν να βρίσκεσαι σε ξενοδοχείο. Εκείνο που με ενοχλεί περισσότερο είναι που μου απαγορεύουν να βγω έξω μόνη μου, μια και πιστεύουν ότι θα χαθώ στους δαιδαλώδεις διαδρόμους. Δεν είναι ζωή αυτή για παιδιά! Επομένως, πρέπει να μετακομίσουμε σε μια μονοκατοικία.

  Πιστεύω ότι είναι θαυμάσιο να ζεις στον ουρανοξύστη. Εγώ σε ζηλεύω... Πρώτα απ’ όλα η θέα είναι μαγευτική, διότι από εκεί ψηλά μπορείς να βλέπεις όλη την πόλη! Επίσης μην ξεχνάς ότι όλα τα διαμερίσματα έχουν πολλές ανέσεις, αφού είναι πολυτελείας. Δε βρίσκεις ότι είναι πολύ ξεχωριστό να κάνεις βόλτες στα καταστήματα και στον κινηματογράφο χωρίς ταλαιπωρία, μια που βρίσκονται όλα μαζεμένα εκεί; Το πιο εντυπωσιακό φυσικά είναι πως ζώντας στον ουρανοξύστη είναι σαν να ζεις πάνω από τα σύννεφα. Δεν είναι τέλειο; Άρα, πρέπει να είσαι ευτυχισμένη που ζεις σε ουρανοξύστη!

  Θέμα 3: Ινδιάνοι – Λευκοί
  Η ιδέα να πουλήσουμε τη γη μάς φαίνεται περίεργη. Επειδή ακριβώς δεν μας ανήκουν η δροσιά του αέρα και η διαύγεια του νερού, πώς είναι δυνατόν να τα αγοράσετε; Όταν ο λευκός αρχηγός μας μηνάει ότι θέλει να αγοράσει τη γη  ζητάει πολλά από εμάς, διότι κάθε κομματάκι αυτής της γης είναι ιερό για το λαό μου. Μα πάνω απ’ όλα πρέπει να μάθετε πως η γη δεν ανήκει στον άνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος στη γη. Επομένως, είναι δύσκολο για μας να εγκαταλείψουμε τη γη μας!

  Κρίνω ότι η απόφασή μας να αγοράσουμε τη γη σας είναι πολύ σοφή. Αν το σκεφτείτε καλά θα δείτε πόσο θα ωφεληθείτε. Πρώτα πρώτα θα σας παραχωρήσουμε για αντάλλαγμα ένα μεγάλο καταπράσινο κάμπο για να εγκατασταθείτε όπου θα μπορείτε να καλλιεργείτε τα εύφορα εδάφη, μια και είστε καλοί και επιδέξιοι  αγρότες. Ακόμη σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται ένα πυκνό δάσος. Από εκεί  θα μπορείτε να προμηθεύεστε με ξύλα και να κυνηγάτε καθώς το κυνήγι είναι μια από τις αγαπημένες σας ασχολίες. Επομένως, είναι μια πολύ καλή περίπτωση για το λαό σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου